Ένα blog που δημιουργήθηκε με αγάπη για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και όχι μόνο...
Μου αρέσει να δημιουργώ, να αλληλεπιδρώ και να μοιράζομαι με συναδέλφους παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό για το Ειδικό σχολείο και το Τμήμα Ένταξης!
Ελπίζω να το αγαπήσετε και να βοηθήσει συναδέλφους στη δουλειά τους!!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!
Έφη Μπάρλου

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ημερολόγιο και έθιμα Μαρτίου 2019

Καλό μήνα φίλοι μου και καλή Άνοιξη!! Σας ετοίμασα το ημερολόγιο του Μαρτίου το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα!


 Επίσης, συγκέντρωσα μερικές παροιμίες για τον μήνα Μάρτιο τις οποίες μπορείτε να μάθετε στους μαθητές σας!
  • Μάρτης είναι, νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει! 
  • Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης.
  • Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.
  • Τον Μάρτη χιόνι βούτυρο, μα σαν παγώσει μάρμαρο.
  • Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;
  • Φύλαξε τα παλούκια σου να μην στα φάει ο Μάρτης.
  • Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ΄εκείνον τον ζευγά που'χει πολλά σπαρμένα. 
  • Ο Μάρτης βρέχει κι ο θεριστής χαίρεται. 
Έθιμα Μαρτίου
  • Τον μήνα Μάρτιο τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι. Τα λεφτά καθώς και τα προϊόντα αυτά τα αφιέρωναν τα παιδιά στην εκκλησία. Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα» τα ανοιξιάτικα κάλαντα.
  • Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα με τα "χελιδονίσματα". Ο συγγραφέας Αθηναίος (2ος αιώνας μ.Χ.) έχει διασώσει ένα "χελιδόνισμα" που τραγουδούσαν τα παιδιά στη Ρόδο. Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τριγύριζαν στην πόλη και ζητούσαν φιλέματα. 
  • Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, το "ελληνικό" έθιμο της χελιδόνας θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και στην αρχή απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Παρ' όλα αυτά όμως τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και έτσι το έθιμο διατηρήθηκε όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα. Σε κάθε μεριά της Ελλάδας, την 1η του Μάρτη τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια τους, τους αγγελιοφόρους της Άνοιξης. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκια. Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα "χελιδονίσματα" ενώ τα κουδουνάκια συνόδευαν το τραγούδι τους! 
"Ήρθε ήρθε χελιδόνα 
ήρθε κι άλλη μεληδόνα   
κάθησε και λάλησε  
και γλυκά κελάηδησε:  
"Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,  
και Φλεβάρη φοβερέ  
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις  
καλοκαίρι θα μυρίσεις. 
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις  
πάλιν άνοιξη θ' ανθίσεις."
 
Σε άλλα μέρη λένε:"Του Μάρτη χελιδονίσματα"
"Χελιδόνα έρχεται
από μαύρη θάλασσα
θάλασσα επέρασε
τη φωλιά δε ξέχασε
εν δυο, εν δυο. 
Μάρτη, Μάρτη βροχερέ
και Απρίλη δροσερέ
τα πουλάκια κελαηδούν
τα δεντράκια φύλλα ανθούν
τα πουλάκια αυγά γεννούν
κι αρχινούν να τα κλωσούν." 
 
  • Άλλο έθιμο είναι ο Μάρτης ή Μαρτιά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. 
  • Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου, οι οποίες θεωρούνται πολύ επικίνδυνες.                                                                                 
  • Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους!!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου