Ένα blog που δημιουργήθηκε με αγάπη για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και όχι μόνο...
Μου αρέσει να δημιουργώ, να αλληλεπιδρώ και να μοιράζομαι με συναδέλφους παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό για το Ειδικό σχολείο και το Τμήμα Ένταξης!
Ελπίζω να το αγαπήσετε και να βοηθήσει συναδέλφους στη δουλειά τους!!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!
Έφη Μπάρλου

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021

Έθιμα και Φύλλα εργασίας για τη Σαρακοστή

 Γεια σας φίλοι μου!

Η περίοδος του Τριωδίου τελειώνει και από την Καθαρά Δευτέρα μπαίνουμε στην περίοδο της Σαρακοστής που διαρκεί 7 εβδομάδες μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα (Μεγάλο Σάββατο).

Τι σημαίνει Σαρακοστή;

Είναι η περίοδος της προετοιμασίας των Ορθόδοξων Χριστιανών για την Ανάσταση του Κυρίου. 

Τι σημαίνει προετοιμασία των Χριστιανών;

Οι Χριστιανοί προετοιμάζονται σωματικά, αλλά και πνευματικά 40 ημέρες μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα με: νηστεία, προσευχή, αγάπη, υπομονή, εγκράτεια, ταπείνωση, μετάνοια, συγχώρεση, εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία.

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας, αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα) και είναι χωρίς προζύμι. Τέτοιους άζυμους άρτους συναντούμε από τα πολύ παλιά χρόνια, στις Γραφές! Έφαγαν από αυτό οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή! Η λαγάνα συνήθως ζυμώνεται και "πατιέται" με τα χέρια για να γίνει επίπεδη. 
Άλλα νηστίσιμα φαγητά που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα είναι όσπρια αλάδωτα, λαχανικά, ελιές, χαλβάς. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού που συμβολίζει το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου που καθαρίζει και ανεβαίνει πνευματικά στον Θεό!
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.


 Είναι περίοδος νηστείας, προσευχής, μετάνοιας, υπακοής, συγχώρεσης και προετοιμασίας για το Πάσχα.
Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού.

 

 Η κυρα-Σαρακοστή  είναι ένα έθιμο με διάφορες παραλλαγές. Παλιά την χρησιμοποιούσαν ως ιδιότυπο ημερολόγιο για να μετρούν τις ημέρες μέχρι το Πάσχα.

 Απεικόνιζε μία γυναίκα με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, σαν μοναχή, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, εγκράτειας, υπομονής, υπακοής και σιωπής, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, ένα για κάθε εβδομάδα της Μεγάλης  Σαρακοστής.

Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας έμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι.
Σε άλλα μέρη η κυρα-Σαρακοστή  δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι.
 

Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με αλεύρι και πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι' αυτό δεν την τρώμε! 
Την κρεμάμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε βδομάδα κόβουμε και ένα από τα ποδαράκια της μέχρι που να μείνει αυτή χωρίς πόδια και εμείς χωρίς άλλη νηστεία.
 .........................................
Παρακάτω, ετοίμασα για τα παιδιά 3 φύλλα εργασίας τα οποία μπορείτε να εκτυπώσετε, αφού προηγουμένως τους εξηγήσετε την έννοια και το σκοπό της Σαρακοστής!
 
..................................................

...............................................

............................................

Για την Κυρά Σαρακοστή έχουν γραφτεί και οι εξής στίχοι:
 Έφη Μπάρλου
............................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου