Ένα blog που δημιουργήθηκε με αγάπη για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και όχι μόνο...
Μου αρέσει να δημιουργώ, να αλληλεπιδρώ και να μοιράζομαι με συναδέλφους παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό για το Ειδικό σχολείο και το Τμήμα Ένταξης!
Ελπίζω να το αγαπήσετε και να βοηθήσει συναδέλφους στη δουλειά τους!!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!
Έφη Μπάρλου

Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

Η Γη μας η "κολπατζού"!


Γεια σας φίλοι μου!
Με τα παιδιά της τάξης μου μιλήσαμε, εξηγήσαμε και κάναμε κατασκευές για τον πλανήτη που ζούμε, για τις ηπείρους και τους ωκεανούς, για την ημέρα και τη νύχτα, τις εποχές, τον ήλιο και το φεγγάρι. Απαντήσαμε στα παρακάτω ερωτήματα που δεν γνωρίζαμε:
  • Γιατί ονομάζουμε τον πλανήτη μας Γαλάζιο Πλανήτη; 
Ο πλανήτης μας έχει σχήμα σφαιρικό και στη μεγαλύτερη επιφάνειά του αποτελείται από ωκεανούς, δηλαδή τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις. Οι ωκεανοί είναι: Ο Ειρηνικός που χωρίζει την Αμερική από την Ασία. Ο Ατλαντικός που χωρίζει την Αμερική από την Ευρώπη. Ο Ινδικός ωκεανός που χωρίζει την Ασία από την Αφρική και την Ωκεανία. Ο Αρκτικός και ο Ανταρκτικός ωκεανός που καλύπτουν το βόρειο και νότιο μέρος της Γης και θεωρούνται επέκταση των ωκεανών Ειρηνικού, Ατλαντικού και Ινδικού. Επίσης, εξηγήσαμε πως οι άνθρωποι και τα πράγματα που υπάρχουν στη γη, δεν πετάνε, ούτε το νερό των ωκεανών χύνεται κάπου στο διάστημα, γιατί η γη έχει μία πολύ δυνατή δύναμη τη βαρύτητα με την οποία έλκει, δηλαδή τραβάει και κρατάει ό,τι υπάρχει επάνω στην επιφάνειά της! 

  • Πού πηγαίνει ο ήλιος τη νύχτα;
Τα παιδιά κατάλαβαν πως η γη είναι αυτή που κινείται όχι μόνο γύρω από τον εαυτό της, αλλά και γύρω από τον ήλιο! Η γη είναι η "κολπατζού" που περιστρέφεται. Χρειάζεται 24 ώρες για να κάνει μία πλήρη περιστροφή. Ο ήλιος δεν κινείται στον ουρανό, ούτε πέφτει στη θάλασσα. Γι΄αυτό, όταν ένα μέρος της γης είναι απέναντι από τον Ήλιο, το φωτίζει και έχει ημέρα! Το μέρος της Γης που δεν το βλέπει ο ήλιος έχει σκοτάδι! Τα παιδιά έκαναν χρήση του φακού για να εμπεδώσουν καλύτερα τη νέα γνώση. Επίσης, ζωγράφισαν και έκαναν σχετικές κατασκευές.

  • Γιατί το καλοκαίρι ζεσταινόμαστε και το χειμώνα κρυώνουμε;
Μάθαμε πως η γη δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τον εαυτό της, αλλά κινείται και γύρω από τον ήλιο! Για να κάνει έναν ολόκληρο κύκλο γύρω από τον ήλιο χρειάζεται 365 ημέρες, δηλαδή έναν χρόνο!  Όταν το μέρος της γης πλησιάζει και το φωτίζει πολύ ο ήλιος έχουμε καλοκαίρι. Ενώ όταν η γη στρέφεται και δεν το φωτίζει πολύ ο ήλιος έχουμε χειμώνα. 

  • Τι είναι ο ήλιος;
Καταλάβαμε πως ο ήλιος είναι ένα αστέρι και φαίνεται σαν ένας φωτεινός στρογγυλός κύκλος! Γύρω από αυτόν κινούνται η γη, αλλά και άλλοι πλανήτες! Μας χαρίζει το φως και τη ζεστασιά, άρα και τη ζωή! Η γη είναι ο μοναδικός πλανήτης που έχει την "ιδανική" απόσταση από τον ήλιο. Δηλαδή δεν είναι ούτε πολύ κοντά διαφορετικά θα έβραζε, ούτε πολύ μακριά, διαφορετικά θα υπήρχε πάγος σε όλη την επιφάνειά της! Επίσης, μάθαμε πως τα μικρά αστεράκια που βλέπουμε το βράδυ στον ουρανό είναι και αυτά ήλιοι που βρίσκονται όμως πάρα πολύ μακριά από τη γη μας!

  • Τι είναι το φεγγάρι;
Το φεγγάρι είπαμε πως είναι το πιο κοντινό στη γη ουράνιο σώμα και είναι ο φίλος της, ο κολλιτσίδας! Όπου πηγαίνει η γη πηγαίνει και αυτό! Περιστρέφεται γύρω από τη γη και χρειάζεται 28 περίπου ημέρες για αυτή την περιστροφή. Δεν έχει δικό του φως, αλλά του το δίνει ο ήλιος. Οι ακτίνες του ήλιου όπως πέφτουν στην επιφάνεια του φεγγαριού ανακλώνται, ώστε να νομίζουμε πως αυτό φέγγει από μόνο του! Επίσης, άλλοτε βλέπουμε ολόκληρο το φεγγάρι και άλλοτε μέρος του, επειδή αυτό περιστρέφεται γύρω από τη γη! Δεν αλλάζει δηλαδή το σχήμα του φεγγαριού! Ούτε μεγαλώνει, ούτε μικραίνει, ούτε χάνεται...Το φεγγάρι βρίσκεται πάντα κοντά στη φίλη του τη γη και περιστρέφεται γύρω από αυτή! Το φεγγάρι δεν έχει νερό, ούτε φως, ούτε οξυγόνο, γι΄αυτό και δεν υπάρχει ζωή εκεί!

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες με δραστηριότητες και κατασκευές που έκαναν τα παιδιά σχετικές με τα μαθήματα!
 
Ημέρα-νύχτα


 
Ο ήλιος(φακός) φωτίζει μία πλευρά της γης η οποία έχει ημέρα. Οι χώρες που είναι στην πίσω πλευρά της γης έχουν νύχτα, γιατί οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και δεν τις φωτίζουν


 
Ήπειροι και ωκεανοί της γης
                        Η περιστροφή της γης και η περιφορά του φεγγαριού γύρω από τη γη!
 

              Η περιστροφή της γης, ο δορυφόρος της το φεγγάρι, ο ήλιος και τα αστέρια!Ο ήλιος, η γη και το φεγγάρι! Η περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και η περιφορά του φεγγαριού γύρω από τη γη!

......................................................................................
Έφη Μπάρλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου