Ένα blog που δημιουργήθηκε με αγάπη για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και όχι μόνο...
Μου αρέσει να δημιουργώ, να αλληλεπιδρώ και να μοιράζομαι με συναδέλφους παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό για το Ειδικό σχολείο και το Τμήμα Ένταξης!
Ελπίζω να το αγαπήσετε και να βοηθήσει συναδέλφους στη δουλειά τους!!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!
Έφη Μπάρλου

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ειδική Αγωγή-Αυτισμός

Αυτισμός-Asperger

Τι είναι ο αυτισμός;

   Είναι  μια σοβαρή, νευροψυχιατρική διαταραχή, που οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου, εκδηλώνεται νωρίς και διαρκεί ολόκληρη τη ζωή. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη δημιουργία σχέσης, στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και στο παιχνίδι – σκέψη – φαντασία.
Μια σημαντική δυσκολία των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι το  να αναγνωρίζουν πώς νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά αυτά δεν έχουν ενσυναίσθηση, δηλαδή την ικανότητα να μπαίνουν στην θέση του άλλου. Οι αποκλίσεις αυτές επηρεάζουν βαθιά τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται και βιώνει τον εαυτό του και τον κόσμο, τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει, τη συμπεριφορά του και τη λειτουργικότητά του στην καθημερινή ζωή. Η πορεία της ανάπτυξης αποκλίνει από το φυσιολογικό. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το αναπτυξιακό στάδιο και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
 Ο αυτισμός είναι τρεις έως πέντε φορές πιο συχνός στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;

  Και τα δύο  αυτισμός ή αυτιστική διατραχή  και σύνδρομο Asperger  ανήκουν στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και χαρακτηρίζονται από τις ίδιες βασικές δυσκολίες στους τομείς της αμοιβαίας κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας και της σκέψης-φαντασίας-συμπεριφοράς. Οι δυσκολίες αυτές είναι πιο ήπιες στα άτομα με σύνδρομο  Asperger, τα οποία έχουν φυσιολογικές νοητικές δεξιότητες ή υψηλές και αντιλαμβάνονται τις σημαντικές κοινωνικές – επικοινωνιακές δυσκολίες τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να τις αντιμετωπίσουν. Σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο διαταραχών θεωρείται, σήμερα, η απουσία καθυστέρησης στην ανάπτυξη του λόγου στα άτομα με σύνδρομο Asperger.
- Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη
-Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger παρουσιάζουν ιδιαίτερες ικανότητες σε ειδικούς τομείς.
-Τα παιδιά με αυτισμό έχουν σε μεγάλο ποσοστό απουσία  λόγου.
-Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν ως κύριο πρόβλημα την ανικανότητα να ξεκινήσουν και να συμμετέχουν σε μία συζήτηση.
-Τα παιδιά με αυτισμό αναγνωρίζονται σε μικρή ηλικία.
-Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger αναγνωρίζονται πολλές φορές όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο. 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου